Bjørkelangen Musikkfestival

Bjørkelangen Musikkfestival

Vi skal igjen til et lokalt arrangement som med årene har vokst og utviklet seg i riktig retning. Jeg har tidligere snakket om ildsjeler, og hvor viktig disse er for å kunne klare å få til ting i lokalmiljøet. Bjørkelangen Musikkfestival er et typisk eksempel på at alt er mulig bare man vil. Det hele startet med løst prat om en lokal musikkfestival, til at noen tok tak i det og satte i gang i 1995. I begynnelsen var hverken budsjett, eller ambisjoner de største. Men slik er det med alt, et sted må man jo begynne.

Budsjett på 70.000,- kroner

Prosessen startet i 1995, men den første festivalen så dagens lys i august 1996. Da hadde ildsjelene helt øst i Akershus, brukt tiden til møter med planlegging, sponsorer, kontakt med artister og ikke minst til PR-arbeid rundt arrangementet. De forstod tidlig at det gjelder å starte pent, så når det gjaldt artister så siktet de seg inn på de på nedre halvdel av prislisten. Med et budsjett på 70.000,- kroner, er det ikke all verden man kan få. Selv om de selv, syntes beløpet var stort.

Festivalavis og annonser

Det lokale næringslivet synes ideen var god, så mange av dem støttet opp om festivalen og kjøpte villig annonser slik at arrangøren skulle få inn litt ekstra midler. Det ble trykket opp en festivalavis, som arrangøren selv delte ut i postkasser rundt i kommunen. Dette er det man kaller dugnadsånd i praksis, penger til porto så man seg ikke råd til.

God start

Gleden var stor, da endelig den første Bjørkelangen Musikkfestival ble arrangert siste helg i august 1996. Ildsjelene som stod bak, så at folk faktisk møtte opp både fredag og lørdag. De følte at dette var lønn for strevet, og de så att dette var «liv laga» Motivasjonen for å jobbe videre med festivalen bare økte, etter en god premiere som det tross alt ble.

Lokalt og for alle

Det at lokale artister kunne bruke Bjørkelangen Musikkfestival som en arena for å vise seg frem, var noe som var viktig for arrangøren. Men det skulle også være tilbud for alle, helt fra barna, ungdommen til de voksne. Her skulle ingen utelates, eller glemmes med andre ord. Flest mulig musikksjangere, var også et ønske og et mål.

Fra 70.000,- til 1.000.000

Om man ser på tallene de siste 10 årene, begynner faktisk Bjørkelangen Musikkfestival å nærme seg 1.000.000 i årlig budsjett. Det er et ganske formidabelt hopp, fra starten for 23 år siden.

Men det har ikke bare vært lett, de har som alle andre hatt både oppturer og nedturer. Noe har vært suksess, mens andre ting kunne vært utelatt. Slik er det innen denne bransjen, man skal treffe med så mye for at det skal klaffe. Men det gjør jo det hele mer spennende også.

Vil i alle fall ønske denne flotte festivalen, lykke til med mange nye og spennende festivalår. Bjørkelangen Musikkfestival, er verdt et besøk i alle fall. Har selv vært der en rekke ganger, og jeg vil sikkert besøke dem igjen.

©