Festivaler i Norge i 2020

Festivaler i Norge i 2020

2019 er snart over, og det er på tide å tenke på den kommende festival sesongen. Datoene er ikke helt på plass enda, men de fleste festivalene følger en forutsigbar rytme. Derfor kan vi allerede nå så smått begynne å planlegge.

Mai

Norge er ikke det mest gjestmilde stedet på vinterstid. Så de fleste festivalene venter til mai før de sparkes i gang. I mai er været såpass bra at det er greit for folk å være ute og eventuelt gå mellom forskjellige scener. Av spennende festivaler kan vi nevne Jazz festivalen i Stavanger. De hadde 30-års jubileum i 2019, og har alltid mange spennende navn på plakaten. Mens de internasjonale stjernene er å finne i Stavanger, er det mer fokus på nordisk og europeisk jazz i Trondheim noen uker senere.

Fokus på det nordiske er det også mot slutten av måneden når Folkemusikkveka i Ål imponerer med store talenter i folkemusikk genren. Festspillene i Bergen får mye oppmerksomhet i månedsskiftet mai/juni selv om dette ikke er den tradisjonelle festival opplevelsen. Her er det større variasjon enn på de fleste andre festivaler. Tradisjonelle kunstnere og utøvere stiller på samme scene som utradisjonelle og eksperimentelle kunstnere i en festival og et arrangement som varer i over en uke. Her er et nok å se på. Samtidig med Festspillene i Bergen arrangeres også en av Norges største jazzfestivaler. Dette er perfekt enten du liker bare jazz eller du vil ha med deg noe av festspillene og. 

Juni

I juni skyter festival sommeren skikkelig fart. Nå er det musikk som teller, på små og store arenaer over hele Norge. Hardanger musikkfest arrangeres tidlig i juni og er en serie konserter som arrangeres i de fire hardangerkommune: Ullensvåg, Odda, Eidfjord og Jondal. Her gjelder det å følge med på artist oppsettet, for her er det variasjon. Det er flere andre typer festivaler i juni slik som Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Kortfilmfestivalen i Grimstad, Dei Nynorske Festspel i Møre og Romsdal og Kristen Flagstad festival på Hamar.

Mot slutten av juni og frem til begynnelsen av juli begynner det å bli tett med festivaler. I Fredrikstad finner du Idyllfestivalen som arrangeres på øya Isegran. I Fagernes får du Valdres Sommersymfoni med klassisk musikker, og i Steinkjer er det pop og rock i Steinkjerfestivalen. Risør kammermusikkfestival og Countryfestivalen Sjåk pleier å arrangeres helt i slutten av juni. I fjor så vi at Hove Music Festival kom sterkt tilbake og vi håper at den også vil arrangeres i 2020.

Festivaler i Norge i 2020
Festivaler i Norge i 2020

Juli

Det er knapt en dag i juli hvor det ikke er en festival et eller annet sted i Norge. Variasjonen er stor, fra country til heavy metal. Sørlandets Countryfestival arrangeres i Aust-Agder og har en utpreget norsk profil, men har alltid med seg noen utenlandske stjerner. Det samme gjelder Country Music Festival Vinstra som arrangeres i omtrent samme tidsrom. Så her gjelder det å sjekke artistoppstillingen og være klar til å kjøpe billetter. De beste forsvinner fort. Er det mer heavy metal, mer rock du er på jakt etter, arrangeres Odal Rockfestival også i starten av juli. Denne festivalen har 5 års jubileum i 2020, og det vil nok bli rift om billettene. Norway Rock festival i Kvinesdal i Vest-Agder er en svært populær rockefestival, som har hatt svært store og internasjonale navn på artist listen i årevis. Det samme gjelder for Stavernfestivalen som også arrangeres i samme periode.

Den berømte Moldejazzen arrangeres i midten av juli og denne er godt besøkt. Mange internasjonale jazz stjerner legger turen innom Molde hvert eneste år. Mot slutten av juli får du Trollrock i Oppland, Countryfestivalen i Seljord og Månefestivalen i Fredrikstad.  Måneden avsluttes med Treungen Festivalen i Nissedal i Telemark. Her er det gjerne en god blanding av rock og pop, gjerne også litt 80-talls musikk.

August

I august begynner den store festival sesongen å avta. Fellesferien er over og det kan bli litt kaldere i været.  På listen over de mest populære festivalene i august finner du Notodden Blues festival. Denne er en av Nord-Europas aller største og har alltid flere svært kjente artister på plass. Kanalrock i Horten er mer punk og hard rock, mens Nordland musikkfestival tilbyr flere scener, spredd over hele Nordland med mange forskjellig musikkstiler. Omtrent samtidig med festivalen i Nordland gjennomføres Øyafestivalen i Oslo. Sildajazz har vært arrangert i mer enn 32 år, og har et variert konsertprogram.

Mye å oppleve

Dette er bare en kjapp oversikt over noen av de mest kjente festivalene.  Uansett musikksmak, finner du en festival som passer. Personlig besøker jeg så mange jeg kan og tilbringer mange netter på reise i hele sesongen. Heldigvis har jeg stort sett tilgang til internett og kan koble av om morgen med World of Tanks, litt godteri i Candy Rain og moro med Pokerstars Casino. En perfekt måte å våkne etter en god festival opplevelse. 

©