Haubitz på låven

Haubitz på låven

Det at gamle bygg kan komme til anvendelse igjen, er ikke noe nytt i seg selv. Det finnes mange eksempler på dette, rundt i landet vårt. Det kan være hus som i åres vis har ligget brakk, men som noen får en ide om å kunne bruke til nye aktiviteter og formål. Ikke rent sjeldent trenger husene, en runde med renovering. Men dette avhenger jo av hva de skal brukes til, og ikke minst hva man tenker seg av huset i fremtiden. Huset jeg nå skal fortelle om, ble tatt i bruk igjen i fjor. Jeg synes det er imponerende, at noen kommer med ideer og har engasjement til å sette i gang aktiviteter i by og bygd.

Tyskland angriper Norge

Vi skal til Kristiansand og Odderøya, året er 1940 og datoen er 9.april. Alle vet hva som skjedde i norsk historie denne dagen, det tyske angrepet på Norge kom tidlig på morgenen.

En av tyskernes mål, er ammunisjonslageret på Odderøya. Det gamle lageret, gikk i lufta og et nytt lager måtte bygges. På samme tomt som det gamle ammunisjonslageret hadde stått, bygde tyskerne opp et artillerilager i 1940.

Etter krigens slutt så overtok Forsvaret bygget, og brukte det frem til 1992 da Odderøya ikke lenger skulle brukes av Forsvaret. Etter denne tid har det i perioder vært brukt som lager, men det har også i lange perioder stått tomt.

Musiker Kjetil Grande

Denne mannen så mulighetene i det gamle bygget til Forsvaret, han har disponert bygget siden 2017 og leier det ut til forskjellige formål. Konserter er nok stedets primære formål, men det er også mulighet for å arrangere sommerfest, Oktoberfest, private- og firma-eventer eller kanskje et julemarked.

Julemarked og konserter

Musiker Kjetil Grande, har nylig fått Haubitz-Laaven klar. Dette er navnet på stedet, som i første omgang er tiltenkt å være en konsertarena. Men om ikke mange dager, vil det arrangeres julekonsert i det nyrestaurerte bygget fra krigens dager.

Det å arrangere på Odderøya, er ikke noe nytt for Kjetil Grande, han har allerede Haubitz-Hall. Dette er opprinnelig den offisersmessa på Odderøya, som Grande bokstavelig talt har blåst nytt liv i.

Øresus

Bandet Øresus vol. 4 hadde konsert på Haubitz-Laaven allerede i februar i år, det kom mange tilskuere og det ble et flott arrangement ute på Odderøya. Stemningen som man får her ute, er noe helt spesielt og atmosfæren er løs og ledig.

Annonseringen

Som det stod å lese i annonseringen, så ble det invitert til en helaften med feit rock`n roll. Antrekk var opp til hver enkelt, men låvefest i februar betyr kanskje klær med noe isolerende egenskaper.

Her er alle velkommen, som det stod å lese var både gamle og nye venner hjertelige velkomne. Drikke må hver enkelt stå for selv, men arrangøren står for en enkel servering.

Naturlig nok, startet bandet opp klokken 19.40. Noe annet klokkeslett er jo utenkelig på et sted med historie fra krigens dager.

Jeg kjenner i alle fall, at det ikke er utenkelig at jeg tar med en tur til Odderøya. Jeg har lyst til å oppleve det de har fått til, der ute i skjærgården utenfor Kristiansand

©