Hvordan man lager sin egen festival

Hvordan man lager sin egen festival

Vi har etter hvert skrevet om en rekke store og små festivaler, og bak dem alle sammen står det engasjerte og dyktige mennesker. Men vi har ikke snakket så mye konkret om detaljer, for hvordan man kan dra i gang en festival – og ikke minst hvordan man har størst mulighet for å lykkes. Om man går med tanker om å arrangere en festival, så kan det jo hende at man har som målsetting at den gjennomføres kun en gang. Det kan uansett være riktig og smart å tenke seg å bruke første året, som en «prøveklut» Når man foretar en evaluering etter første gjennomføring, så er det lettere å ta en avgjørelse om det er noe som skal videreføres eller ikke.

Mange typer festivaler

Som dere allerede har sett og mange av dere har erfart, finnes det en rekke type festivaler man kan arrangere. Hvor mye det koster deg og ikke minst hvor mye jobb som må legges i det, avhenger så klart av hvilken type festival det er snakk om – og ikke minst størrelsen på den. Det å liste opp type festivaler er nesten umulig, men noen kjente og populære festivaler er typisk matfestivaler, øl festivaler, musikkfestivaler og hvorfor ikke MC- eller golffestival i privat regi.

Bestem deg for hvilken type festival du skal gå for

Dette sier seg så klart selv, men du må finne ut av hva festivalen skal handle om – og kanskje dvele litt rundt om dette er et tema og innhold som vil trekke folk til din egen festival. Ordet festival får meg til å tenke stort, men det trenger ikke nødvendigvis være slik. De som arrangerer sin egen festival, har den ofte på sin egen tomt og vi snakker ikke om hverken mye plass eller veldig mange mennesker nødvendigvis.

Start med planleggingen tidlig

Uansett om man tenker stort eller lite rundt et slikt arrangement, så krever det god planlegging. Man finner raskt ut at det er mye som skal på plass, men det er ikke noe å bli skremt av – men vil bare nevne det slik at man vet hva man går til for de som er helt nye på dette. Uansett om det ikke er en musikkfestival, så må alle festivaler etter min smak og mening ha musikk som underholdning.

Start med planleggingen tidlig
Start med planleggingen tidlig

Snakk med folk og sett opp flere datoer

Men la oss si at det faktisk er en lokal musikkfestival du tar sikte på, så bør du ha maksimalt fire bandnavn på listen din. Sjekk ut datoer med bandene, og finn ut hvilken dato du kan/skal satse på. Når dere har blitt enige om en dato, så er bruk av sosiale medier med de involverte bandene neste steg på veien. Det er viktig at man hele veien har kontakt med dem, og ikke minst bli enige om pris hvis de skal ha betalt for å komme. Det mest vanlige er at hvert band, spiller cirka 10 låter hver kveld festivalen avholdes.

Utstyr, lokale og budsjett

Det er mange som ikke bor slik til at en festival kan avholdes hjemme, og for ikke å snakke om utstyret man trenger for å få alt på plass og «oppe å gå». Men før du begynner arbeidet med disse tingene, så ha artistene på plass på papiret ditt. Det er ikke noe poeng å bruke tid og kanskje penger, på noe du ikke helt vet hva munner ut i – det er med andre ord behovet som må styre arbeidet videre. Budsjett er så klart også veldig viktig, og om det er band som krever betaling så pass på å ikke betale for mye for jobben de skal gjøre. På små lokale festivaler, er det slett ikke uvanlig at bandene stiller opp gratis heller.

©