Kørrefestivalen

Kørrefestivalen

Det rette navnet på gården som festivalen arrangeres på, er Kurøen gård. Men på folkemunne og lokal dialekt, blir det Kørre og altså Kørrefestivalen. Jeg har selv vært på denne gården, en rekke ganger. Den ligger flott til ved Rømsjøen, i Rømskog kommune og Østfold fylke. På denne plassen er det ikke bare festivaler som arrangeres, dette er også et møtested for folk fra fjern og nær. Men hver sommer, arrangeres den kristne musikkfestivalen Kørrefestivalen der, den er blitt en suksess og det er et samarbeid med svenskene. Sverige ligger bare et steinkast unna Rømskog, og nabolandene samarbeider også på andre områder enn denne festivalen.

Gårdens historie

Stedet er i dag et kombinert kultursenter og bygdetun, gården er så gammel som fra 1599, og ble gitt som en gave fra søsknene Melleby i 1986. Hele bygda samlet seg om Kurøen, etter cirka 1000 dugnadstimer var stedet i den stand man ønsket. I dag består gården av hovedhus, låve, sanitærbygg, smie og stabbur. Under festivalen, er det kiosk i hovedhuset. Om man ønsker et sted å sitte, er det laget et oppholdsrom på låven når festivalen arrangeres.

Kristen festival

Det var i 1998 at Rømskog UF og SMU Östervallskog, bestemte seg for å arrangere en kristen festival. Siden den gang har de hatt en god utvikling med stadig flere besøkende, men festivalen har også utviklet seg med bedre kvalitet og opplegg på det hele.

Rekord i 2014

Kørrefestivalen inviterer forskjellige talere og artister, innen ulike sjangere fra år til år. I 2014 satte de rekord, med godt over 2000 besøkende de dagene festivalen varte. Det er mange som har Kørrefestivalen, som sommerens store begivenhet og utflukt.

Forkynnelse og kristent fellesskap

Arrangøren fikk tidlig spørsmålet, om hvorfor arrangere en slik festival. Svaret er ganske enkelt, de synes det er motiverende og morsomt når de ser at publikum støtter opp om Kørrefestivalen. Man ser det samme år etter år, ja Kørrefestivalen er blitt en tradisjon rett og slett.

Med tanke på at det er et kristent arrangement, så står forkynnelse og et kristent fellesskap sentralt under festivalen. Det er et sted hvor kristendommen, musikk og møter står i sentrum. Og det er ikke minst, et sosialt samlingspunkt.

Stort utvalg av artister

Det er ikke annet en imponerende, at et lokalt arrangement som dette trekker til seg mange og kjente artister. Her finner man alt fra de helt lokale artistene, til de mer kjente rikskjendisene innenfor kristen musikk.

Med tanke på at festivalen er et norsk-svensk samarbeid, er det naturlig nok artister fra begge sider av grensen med hvert år.

Kombinasjonen musikk og natur

Man trenger så absolutt ikke være religiøs for å komme til Kørrefestivalen, her finnes det noe for alle og enhver. Med stedets beliggenhet, er det mye å ta seg til utenom møtene og musikken også. På varme sommerdager, er det flott å oppleve både Rømsjøen og naturen du finner på Rømskog.

Adkomst er enten via Mysen og Ørje i syd, eller fra nord via Bjørkelangen og Setskog. Det er godt skiltet fra hovedveien, og ut til festivalplassen.

©