Musikkfestivaler under Covid-19

Musikkfestivaler under Covid-19

Uansett hva man driver med, hvem man er og hvor man bor har man blitt påvirket i en eller annen form av koronaviruset denne våren, og 2020 vil bli husket som et helt spesielt år i verdenshistorien. En bransje som har blitt spesielt utsatt med alle restriksjonene som har tredd i kraft de siste månedene er musikkbransjen; festivaler og konserter har blitt avlyst på grunn av smittefare, artister har mistet inntektsgrunnlaget sitt og et spent publikum har måttet legge andre planer for sommeren. Artistene har vært kreative for å forsøke å opprettholde en viss inntekt i tillegg til krisepakkene som regjeringen har lovet, blant annet med online-konserter og drive-in konserter med frivillige donasjoner fra publikum.

Staysman og Lazz

Noen av de mer kreative artistene viste seg å være Staysman og Lazz som etter planene skulle holdt en rekke rølpefester denne våren. Da planene ble skrinlagt var de ikke sene med å finne alternative planer som var i tråd med alle regjeringens smittevernregler og restriksjoner, men som fortsatt kunne bringe liv og røre til publikum. Resultatet ble flere drive-in konserter der publikum satt i bilene sine, og nøt konsertene gjennom bilvinduene. I påsken ble det blant annet holdt tre konserter etter hverandre på skjærtorsdag utenfor Norges Varemesse i Lillestrøm, hvor første konsert startet kl 16. Konsertene ble en suksess både for artistene, og i henhold til smittevernreglene.

Egil Olsen

Musikeren fra Ørsta som debuterte som soloartist i 2007 bestemte seg for å holde en digital konsert med frivillig donasjoner via Vipps. Han har studio hjemme, og bestemte seg for å gi det en sjanse. Han brukte en del dag på Youtube for å lære seg om teknikken bak å holde en slik konsert, og annonserte ikke showet før det var en halvtime igjen til start. Konserten ble en suksess; den hadde hundrevis av seere kontinuerlig, og over 20 000 mennesker totalt var innom konserten i løpet av sendingen. Han opplevde at mange vippset, og selv om donasjoner var frivillig, og folk kunne selv velge beløp, klarte han å spille inn samme beløp som han ville gjort på en vanlig konsert.

Palmesus 2020

Årets store happening i Kristiansand går alltid av stabelen første helgen i juli, men ikke i år. 3-dagers festivalen som alltid er utsolgt et år i forveien måtte gi tapt for årets restriksjoner, og måtte beklage til sine 40 000 forventede gjester og fortelle at det var avlyst. Festivalen sysselsetter over 3000 ansatte og frivillige hver sommer, lar idrettsklubber arbeide dugnad, og sørger for god forretning for byens hoteller og overnattingssteder, restauranter, utesteder, butikker og reiselivsnæringen hvert år. Festivalen som foregår på bystranda i Kristiansand hadde planlagt et større arrangement enn noen sinne i 2020, med nytt utendørsbasseng, ny nattklubb i form av Arcadia Spider og historiens største fyrverkeri, men de lover å bruke tiden til å planlegge et enda større og spektakulært Palmesus i 2021. De lover også alle sine gjester som hadde billett til årets festival at billettene blir overført til å gjelde 2021, men vil refundere billettene til de som ikke kan delta til neste år.

©