Råtastock-festivalen

Råtastock-festivalen

Jeg har alltid hatt sansen for folk som tar initiativ, de som virkelig brenner for noe de har troen på. Hva ville vi hatt av tilbud i Norge, om vi ikke hadde slike ildsjeler. Dugnadsånd og ikke minst dugnadsarbeid, er noe som er langt mer viktig enn det vi tenker på til daglig. Men selv for de mest ivrige, kan det noen ganger si stopp. Det kan være mange årsaker til det, men ofte er det vel at resultatene ikke svarer til innsatsen. Innen musikk, sport og kultur finnes det et hav av små og lokale arrangement. Noe lever i mange år, mens andre kommer og forsvinner.

Gir seg etter 18 år

Vemodig men fattet, det er kanskje det som er de dekkende ordene i denne sammenheng.

Råtastock-festivalen er blitt arrangert hver sommer siden 1998, men i 2015 var det slutt for denne begivenheten. I Aurskog-Høland vet nok de fleste hva denne festivalen var, ja kanskje langt utover kommunegrensene også.

De siste årene hadde festivalen et stadig synkende deltakertall, noe som de ikke kunne leve med lenger. Selv om alt arbeid er basert på dugnad, er man avhengig av inntekter til å dekke de faktiske utgifter. Uten nok inntekter, klarer man ikke å leie inn den musikken folk vil ha. Så enkelt er det, og 2015-utgaven av festivalen ble altså den siste.

Det er som festival-general Roger Ødegård sa det; vi gir oss mens leken er god. Men han ser tilbake på mange gode minner og opplevelser, på den tiden festivalen huset så mange som 300 gjester. Men slik er det altså ikke lenger, men i løpet av årene har tusenvis av mennesker vært innom arrangementet.

Kim Therkildsen

Arrangøren syntes det var passende at Kim Therkildsen med bandet sitt, sørget for musikken på avslutnings-festivalen. Det var nemlig det samme bandet, som stod for musikken under festivalen det første året i 1998.

Buss og medbrakt

Festivalen hadde aldri noe skjenking av alkohol, her var det medbrakt i sekken eller på lomma som gjaldt. Det at festivalen ble holdt langt til skogs, gjorde sitt til at behovet for busser til og fra var nødvendig.

Betydde mye for bygda

For et tettsted som Aurskog og Aursmoen, betyr slike arrangement mye. Selv om svært mange av deltakerne var lokale, så settes navnet på kartet i mange sammenhenger. Hva dette betyr i kroner og øre, er ikke lett å tallfeste. Men også for det sosiale, og ikke minst musikalske er det et tap at Råtastock-festivalen nå er historie. Hit dro venner, slekt, kolleger, tidligere klassekamerater og venninner. Det var en avslappende, og ikke minst uhøytidelig stemning som kjennetegnet denne festivalen.

Grukkedan`s Cowboys

Dette er navnet på et lokalt band, som blant annet spilte på Råtastock-festivalen i 2007. Det ble en stor suksess, sikkert mye nettopp fordi de var lokale. Folk koste seg med god musikk, mat & drikke og ikke minst med bålbrenning ut i de sene nattetimer.

Jeg kjenner selv til dette arrangementet, men må innrømme at jeg aldri fikk besøkt dem før de var historie. Jeg håper noen ildsjeler kanskje kan prøve å få til noe tilsvarende, eller at vi kan se at Råtastock-festivalen kommer tilbake igjen senere. Tiden vil vise oss hva som skjer.

©